سقف های پرکاربرد در ساختمان سازی

به گزارش وبلاگ تفریح و سرگرمی، امروزه در صنعت ساختمان سازی، ساخت یک ساختمان انواع و اقسام سازه ها، ابزارها و اجزای متفاوت را میطلبد. سقف یکی از این اجزا است که با توجه به نوع کاربری ساختمان و عوامل دیگر ممکن است نوع متفاوتی از آن به کار گرفته گردد. در ادامه به این بحث بیشتر پرداخته و بعلاوه سه نوع از پرکاربردترین سقف ها را آنالیز خواهیم کرد.

سقف های پرکاربرد در ساختمان سازی

اجرای سقف در انواع ساختمان ها

سقف یکی از اعضای مهم باربر در ساختمان است که وظیفه تحمل بارهای زنده و مرده سازه را بر دوش دارد. بدیهی است که با وجود انواع مختلفی ازسقف ها، هرکدام دارای کاربری متفاوتی هستند و با توجه به ویژگی های منحصر به فرد خود در ساختمان های گوناگون به کار گرفته میشوند. تشخیص نوع درست سقف برای یک سازه با توجه به عوامل تایید نماینده مانند کاربری، احتیاجهای طراحی، اندازه مقاومت مورد احتیاج و… نقش کلیدی در ساخت یک ساختمان با دوام با عمر مفید بالا دارند.به خصوص برای سقف که یک جزء حیاتی در ساختمان بوده و عدم ساخت اصولی و با دقت آن ممکن است به فجایعی غیرقابل جبران منجر گردد.

سه مدل از کاربردی تمرین سقف هایی هوایی که امروزه از طریق مهندسین بسیاری در ساختمان ها استفاده میگردد عبارتند از سقف عرشه فولادی، سقف یوبوت و سقف وافل. هر کدام از این سقف ها ویژگی ها و نحوه اجرای متفاوتی دارند که میتواند نقطه ضعف یا قوت آنها باشد. این نقاط ضعف و قوت چیستند و چطور به کاربری سازه و تناسب نوع سقف با آن ارتباط دارند؟.

سقف عرشه فولادی

سقف عرشه فولادی نامی آشناست که ممکن است به گوش شما نیز خورده باشد. این نوع سقف از ورقه ای فولادی و موج دار تشکیل شده است که به منظور قرارگیری اجزای سقف و سیستم های ساختمان که روی سقف قرار می گیرند، بر روی آن طراحی شده است. سقف عرشه فولادی وظیفه تحمل بارهای زنده (اجزای متحرک مثل افراد یا تجهیزات) و بارهای مرده مثل اجزای سقف و ساختمان را بر عهده دارد.

همانطور که گفتیم سقف عرشه فولادی از یک ورق فولادی موجدار تشکیل شده است که به طور مستقیم روی تیرچه ها و ستون های سازه قرار میگیرد. بعد از نصب عرشه معمولا پنل عایق روی آن قرار میگیرد که ساختمان را در تابستان سرد و در زمستان گرم نگه میدارد.

پیشنهاد ویژه

گلدان شیشه ای دستساز تیراژه

مشاهده قیمت و خرید

گلدان شیشه ای رنگی تالاب

مشاهده قیمت و خرید

گلدان شیشه ای دستساز باران

مشاهده قیمت و خرید

جالب است بدانید عرشه های فولادی فقط برای سقف به کار نمی فرایند و می توانند برای کف، عایق دیوارها و… نیز استفاده شوند . اگر در ساختمانی سقف عرشه فولادی به کار گرفته شده ود، احتمال استفاده از عرشه فولادی در بخش های دیگر ساختمان بالاتر است.

عرشه های فولادی انواع مختلفی دارند. گفتیم که سقف عرشه فولادی از ورقه ای به اصطلاح موجدار تشکیل میگردد. این ورقه برآمدگی و فرورفتگی هایی دارد که مانند موج هستند که عمق هر کدام از آن ها در انواع عرشه فرق دارد. معمولا هر چه عمق بیشتری داشته باشند سقف عرشه فولادی یا هر نوع سازه دیگر با عرشه فولادی، مقاومت بیشتری داشته و میتواند بار بیشتری را تحمل کند.

عرشه فولادی جزیی پرطرفدار در ساختمان های چند طبقه است که که ارزش سازه ای و کاربرد بالای آن باعث می گردد تا انتخاب اول مهندسین در ساخت بسیاری از ساختمان ها باشد.

سقف یوبوت

این نام ها آشنا به نوعی سیستم چیدمان و بتن ریزی سقف از طریق قالب های پلاستیکی بازیافت شده اشاره دارد که نخستین بار هم به دلیل مزایای محیط زیستی و مصرف پایین بتن ابداع شد.

جنس این قالب های پلاستیکی معمولا از پروپیلن است و دارای حفره های به شکل مخروط ناقص می باشد. این قالب ها روی تیرچه های قرار میگیرند و از طریق اسپیسر یوبوت با فواصل یکسان از یکدیگر کار گذاشته میشوند. پس از قرارگیری آرماتور بتن ریزی انجام میگردد. فضای بسته (شبکه میلگرد) در بالا و پایین قالب ها و ساختار آن ها باعث کاهش مصرف بتن و در عین حال حفظ استقامت سقف میگردد. این نوع سقف معمولا در فضاهای بزرگ با ارتفاع سقف پایین و تعداد کم ستون به کار میرود نظیر پارکینگ های عمومی.

سقف های یوبوت مزایای فراوانی دارند اما مهم ترین آنها کاهش مصرف بتن است که منجر به کاهش هزینه های میگردد. از نظر مهندسی فضای خالی ای که قالب ها در سقف ایجاد می نمایند مانند عایق هوا و صدا عمل مینمایند و از ورود آنها به ساختمان جلوگیری مینمایند. بعلاوه مراحل نصب قالب ها و در نهایت ساخت سقف آسان بوده و نسب به سایر روش ها زمان چندانی صرف آن نمیگردد. بعلاوه تعداد ستون های اولیه برای شمع بندی نیز کمتر است.

از دیدگاه معماری کاهش تعداد ستون ها دست طراحان را در معماری داخلی سازه بازتر میسازد. بعلاوه کاهش ستون ها باعث افزایش فضای پارکینگ که یکی از دغدغه های معماران است، میگردد. بعلاوه ضخامت پایین سقف های یوبوت باعث افزایش فضای کاربری میگردد.

سقف وافل

سقف وافل یکی دیگر از انواع سقف های پرکاربرد در ساختمان سازی است. این نوع سقف نوعی بافت در بخش داخلی خود دارد و فضای خالی ای که به واسطه این بافت ایجاد میگردد، فضای کاربری بیشتر میگردد.

مراحل اجرای سقف وافل حدودا شبیه سقف یوبوت است. برای ساخت این نوع سقف نیز قالب هایی وجود دارد که بعد از قرار گرفتن ستون ها و تیرچه های از طریق اتصال های دیواری به دال بتن متصل میشوند. این قالب ها در سایزهای مختلفی موجود بوده و معمولا از جنس پلاستیک میباشند.

سقف وافل برای محیط های گسترده با تعداد پایین ستون به کار میرود. این سقف ها توانایی تحمل بار زیادی را دارند و به همراه مقاومت بالا ظاهری چشم نواز را برای سازه به ارمغان می آورند به همین دلیل در مکان هایی مانند بیمارستان ها، فرودگاه ها،زیارتگاه ها و…. به کار میفرایند. از آنجایی که در اجرای سقف وافل، سقف از دوطرف با میلگرد مصلح میگردد، توانایی کنترل نوسان سقف بالا است. بعلاوه نصب تمامی سیستم های ساختمان از جمله لوله کشیآب،گاز، هواکش، سیم کشی و… با ایجاد حفره در دال امکانپذیر است.

حال که درباره این نوع از سقف ها اطلاعات کافی داریم، میتوانیم ارتباطی میان ویژگی های هر سقف و نحوه کاربری آن پیدا کنیم. البته باید در نظر گرفت در این میان قیمت تمام شده برای اجرای هر نوع سقف(وافل، عرشه فولادی و یوبوت) نیز عاملی در مشخص نماینده در انتخاب آن است. لنبچبراین گاهی اوقات شاید برترین انتخاب از نظر مهندسی، برترین انتخاب از نظر مالی نباشد! پس در هنگام انتخاب سقف مناسب برای یک ساختمان باید به تمامی جوانب نحوه و زماناجرا، قیمت، طول عمر و… به خوبی توجه گردد.

منبع: اتاق

به "سقف های پرکاربرد در ساختمان سازی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "سقف های پرکاربرد در ساختمان سازی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید